Diabeteszorg 

Podotherapie voor mensen met suikerziekte, als podotherapeut ben ik gespecialiseerd om u hierbij te helpen.
Wanneer men diabetes heeft is er een verhoogde kans op een wond de zogenaamde ulcus. Diabetes zorgt ervoor dat de suikerwaardes in het bloed erg schommelen, hoge suikerwaardes tasten de bloedvaten en de zenuwen aan.

Doordat de zenuwen slechter functioneren worden pijnprikkels en irritaties minder snel opgemerkt. Iets kleins zoals een steentje in de schoen kan al leiden tot een voetwond. Ook geneest een wond bij mensen met diabetici  minder goed dankzij de verminderde doorbloeding.

Jaarlijkse voetonderzoek

In het jaarlijkse voetonderzoek wordt gekeken of er sprake is van een diabetische wond (ulcus), gevoelloosheid of problemen met de doorbloeding. We kijken naar afwijkingen aan uw huid of nagels en bekijken of er drukplekken aanwezig zijn.  Soms is een betere drukverdeling wenselijk (in de vorm van steunzolen) hierdoor kunnen eventuele wonden voorkomen worden. Bovendien wordt bekeken of u passende schoenen draagt. Slecht passende schoenen kunnen drukplekken veroorzaken, welke kunnen leiden tot een wond.

Zo schatten wij het risico op een wond in. De resultaten van ons onderzoek worden vertaald naar een zogenaamde Sims classificatie. Deze geeft het risico op een wond weer op een schaal van 0 tot 3. Indien u Sims 1 of hoger scoord, dan wordt een behandelplan opgesteld en een zorgprofiel bepaald. Dit zorgprofiel omvat het pakket aan ondersteuning, zorg en behandelingen die vanwege uw diabetes nodig zijn om wonden te voorkomen.

 

Diabetische voetwond

Indien u tussentijds een wondje oploopt, wat niet direct geneest kunt u het beste een afspraak maken. Een voetwond mag u niet lichtzinnig opgevatten. Het is belangrijk hier direct actie op te ondernemen zodat de wond niet verslechterd.

Uiteraard kan uw huisarts of specialist u ook naar Podotherapie Plus doorverwijzen bij deze klachten.

Neem gerust contact op voor meer informatie.

diabetische voetzorg, diabetischepodotherapie
podotherapie plus